Hvorfor deler jeg Anna og kjærligheten på disse sidene?

På denne siden vil jeg forsøke å dele nyheter med dere. Mest naturlig er da å starte med pressemeldingen Lydbokforlaget og Tiden Norsk Forlag sender ut i dag, hvor de forteller hvorfor de gikk med på ideen om å gi bort hele romanen. Men før det så ville jeg bare si:  

Jeg møtte litteraturen først som lesende stemmer. Folkeventyrene og bibelfortellingene. Den verden som oppstod da, som åpnet noe, kom til meg gjennom øret. Ofte lå jeg med øynene lukket i sengen. Latet som om jeg forsøkte å sove. I mange år, før jeg selv lærte å lese, fløt strømmen av mennesker og redsler og gleder inn i meg på denne måten. Jeg har mange ganger siden savnet omsorgen det blir til del, det mennesket noen leser for.

Når jeg nå gir ut Anna og kjærligheten, føles det naturlig å dele den med dere på denne måten. Som en lesende stemme. Samtidig er det kanskje bare et desperat forsøk på å holde fast ved noe jeg har blitt veldig glad i. Jeg har levd med historien om Anna i snart seksten år. Nå er det slutt.   

Vi som skriver skylder alt til det muntlige. Og vi som skriver romaner skylder også en del til føljetongen. Så kanskje er det ingen som har publisert romanen sin akkurat slik jeg gjør nå, her på disse sidene. Men jeg vil ikke lure noen, verken meg selv eller dere. Dette er langt i fra noe nytt. Jeg finner imidlertid stor glede i å se gamle ting på nye måter. 

Det er vel sånn med bøkene jeg skriver også. De står alene, men i en rekke. Litt som oss alle.

Ok, her er pressmeldingen:

Lanserer roman som podcast før papir
Birger Emanuelsen er aktuell med sin tredje roman Anna og kjærligheten. I samarbeid med Lydbokforlaget slippes romanen som ti podcast-episoder frem mot lanseringen 11. mai. Romanen vil samtidig være i salg som lydbok.

Forfatter Emanuelsen har også tidligere brukt lydmediet aktivt i formidlingssammenheng. I fjor leste han hele romanen Historien om et godt menneske via live streaming på nett.

- Selvfølgelig skylder vi alt til det muntlige, men også føljetongen er en grunnpilar i den europeiske romankunsten. Så kanskje er det ingen som har publisert romanen sin akkurat sånn jeg nå gjør, men det er langt ifra noe nytt. Det er vel litt sånn med bøkene jeg skriver også. Jeg finner stor glede i å se gamle ting på nye måter.

Redaksjonssjef i Lydbokforlaget, Stine Meltvedt Lyseggen, har lang erfaring med å jobbe med kombinasjonen lyd og litteratur.

- Vi har solgt lydfiler siden 2007 og har 115.000 brukere av appen LYDBOK, men vi har ikke vært med på et slikt lanseringsprosjekt tidligere. Da vi fikk presentert ideen, likte vi den umiddelbart. Birger Emanuelsen har selv lest inn lydboken, og han leser veldig godt. Vi har stor tro på at han vil nå ut til mange og skape nye lydbokentusiaster med Anna og kjærligheten.

- Det har vært veldig inspirerende å jobbe med en forfatter som er så genuint opptatt av lyden av sin egen bok, ved siden av alt annet en lansering innebærer, sier produsent Runa Eilertsen.

Forlagssjef i Tiden Norsk Forlag, Richard Aarø, har stor tro på mobiltelefonen og lydmediet for å nå ut til flere lesere.

- I gjennomsnitt sjekker folk nå mobiltelefonen sin 150 ganger i døgnet, over 80 prosent har den på nattbordet eller innen rekkevidde når de sover. Som forlag innser vi at mobil kan være en effektiv kanal til å nå frem med vår formidling. Derfor var det ikke vanskelig å si ja til Birger Emanuelsens idé om å «gi bort» hele romanen i et format som passer bedre for lyd enn for lange tekster. Kanskje mister vi noen bokkjøpere på denne måten, men forhåpentligvis vil mange flere få øynene opp for en av de mest spennende forfatterne vi har her i landet.

Anna og kjærligheten er en fortelling om det som gjør oss til mennesker. Og om glimtene av håp som lar oss fortsette å være det. Podcastene kan lastes ned via nettsiden https://birger-emanuelsen.squarespace.com/ i perioden 2.-11. mai 2016.

 

PS: Legg gjerne igjen en kommentar om det er noe du lurer på. Eller om du vil si meg noe. Liker du det du hører, setter jeg stor pris på om du deler denne siden med andre. Det kan du for eksempel gjøre ved å trykke på knappen under. 

Birger EmanuelsenComment