En litterær maktdemonstrasjon, så elegant og medrivende, en ren oppvisning i dramaturgi og prosakunst ... et stort kjærtegn av en roman, om å gjøre det lille stort.
— Stein Roll, Adresseavisen
Emanuelsen skriver knakende godt: gjennomskinnelig enkelt, men stemningsfullt og konkret. Han fanger detaljer og gjengir hendelser som viser at han forstår og kjenner sine personer fra innsiden. ... Emanuelsen har skrevet en sterk roman om noe som angår oss alle: Fortid og frigjørelse.
— Arne Hugo Stølan, VG
Jeg er alltid skeptisk når menn skal skrive med en kvinne om hovedperson. Men han får det til så vidunderlig vakkert. Det er så fint. Jeg leste den i “one sitting” En virkelig, virkelig nydelig bok.
— Anne B. Ragde, VGs podcast Pocket
Romanens styrke ligger i Emanuelsens mot til å analysere de virkelig store følelsene og hans evne til å gjøre dette uten at det blir latterlig.
— Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv
Birger Emanuelsen skriver frem et presist og inderlig portrett av en sterk kvinne. Det er de aller største følelsene som holdes opp som et prisme mot solen, og fargene er skarpe og klare. Det blir aldri kleint i analysen av følelsesflommen som veller frem i en 61 år gammel kvinnes liv.
— Karen Frøsland Nystøyl, Vårt land
Anna og kjærligheten er velformulert, vakker, sorgtung og original på sitt vis; om dette ordinære kvinnelivet som rommer så mange hemmeligheter.
— Cathrine Krøger, Dagbladet
Anna er ei varsam kvinne, og Emanuelsen skriv like varsamt, skånsamt og med atterhald om henne. Lesaren forstår einsemda hennar og anar kva kjensler ho har forvist til sitt indre Sibir, men teksten syner også at det kan vera eit amnesti i kjømda, kanskje har framtida også noko godt i vente for Anna. Det er i så fall fortent, for ho er eit godt menneske, dikta med kjærleik og innsikt av Birger Emanuelsen.
— Odd W. Suren, Dag og tid
Birger Emanuelsen forsøker i sin roman «Anna og kjærligheten» å nærme seg godheten, og grunnen til at han lykkes, er – selvsagt – at han lar nettopp de menneskelige svakhetene få sin rettmessige plass.
— Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen
Emanuelsen er en fordomsfri og respektfull forteller og lar Annas relasjoner og yrkesliv stå fram som verdifulle og tilfredsstillende. Med Annas fortelling får han sagt mye klokt og viktig om både livet og kjærligheten
— Liv Bjørnhaug Johansen, Sykepleien
Emanuelsen har skapt et troverdig psykologisk portrett av usikkerhet, ensomhet og sårbarhet. Boka er forståelsesfull, vond og varm på samme tid.
— Vilde Imeland, Fædrelandsvennen
Det er Emanuelsens styrke - å skrive om store eksistensialistiske spørsmål som skyld og tilgivelse, slik vi opplever dem i hverdagen vår, og slik trekke tematikken ned på jorda. ... “Anna og kjærligheten” er et kvinneportrett som vil bli stående.
— Anne Schaffer, Tara